Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Hatha yoga is waarschijnlijk de meest bekende en meest beoefende yoga-stijl ter wereld. Deze klassieke vorm van yoga is voor iedereen toegankelijk: van jong tot oud; wel of geen ervaring met yoga.

Naast dat hatha yoga bevorderlijk is voor de opbouw van spierkracht, heeft het ook een gunstig effect op je organen en word je er een stuk soepeler door.

Hatha betekent letterlijk standvastig of krachtig. Het is dus een krachtige, standvastige beoefening van yoga. Als je standvastig een houding aanhoudt, bouw je wilskracht op en overwin je angsten en andere mentale belemmeringen. Je houdt koppig je doel voor ogen. Zo zuiver je je lichaam en krijg je controle over je geest.

Door de afwisseling van in- en ontspannende houdingen, die asana’s worden genoemd, ontwikkel je je coördinatie, ademhaling, concentratie en balans. Bovendien wordt stress verminderd.

Vaak ook wordt de omschrijving van Ha & Tha gegeven als zon (Ha) & maan (Tha). Deze vertaling verwijst niet letterlijk naar de zon en de maan, maar naar de energiekanalen in ons lichaam. Ha is de zon en staat voor het mannelijke, actieve energiekanaal Pingala (Yang). Tha is de maan en staat voor het vrouwelijke, kalme energiekanaal Ida (Yin). Door het beoefenen van Hatha Yoga worden beide energiekanalen aangesproken en kom je in balans.

Hatha yoga volgens de traditie van Sivananda

Mijn yogalessen worden gegeven volgens de traditie van Swami Sivananda (1887 – 1963), één van de grootste meesters van India. Deze vorm van yoga wordt gekenmerkt door de afwisseling tussen inspanning en ontspanning binnen de les. De yogareeks is zo opgebouwd dat alle chakra’s en daarbij horende klieren behandeld worden, van boven naar beneden – van kruin tot wortel.

Serve – love – give – purify – meditate – realise

Ik start de yogales altijd met aandacht voor onszelf door aan te komen in het nu. Hierna volgt een aantal ademhalingsoefeningen en een paar opwarmende oefeningen. Vervolgens volgt er een reeks asana’s welke in een vaste structuur aangeboden wordt. De les eindigt met een uitgebreide ontspanningsoefening. Voor wie wil is er kop yogi-thee na de les.

Elke donderdag avond Hatha Yoga